PENTRU FEMEI

Depresia postnatală-imaginea întunecată a maternități

Salutare simpaticilor !

Azi scriu despre un subiect destul de dezbătut în ultimi ani…în diferite medii…ce atrage ca fiecare subiect …păreri pro și contra.

Nu sunt un expert în domeniu medical,dar din prisma de mamă m-am documentat temeinic cu privire la depresia postnatală ,preventiv.Nu a fost cazul ,mă simt norocoasă dar știu că există .

Acum câteva săptămăni într-un mediu on line,o persoană cunoscută,nu o menționez pentru că nu e pe placul meu… sâc’,femeie,mamă de o fetiță..afirma sus și tare că depresia postnatală e doar o poveste inventată de unele femei,care nu vor să facă nimic după naștere…tu ce părere ai?

Ei bine stimată doamnă,nu e doar o poveste.E o boală reală ,care după ultimile studii realizate ,o suferă 1din 8 mame.Aceleași studii care afirmă că o depresie postnatală se poate instala atât la mame cât și la tați(întro măsură mai redusă și din alte motive dar și un tată poate suferi de aceași boală).

Depresia se poate instala în primele 12 luni după naștere și nerecunoașterea simptomele poate duce la o agravare .

Cauzele exacte nu sunt încă pe deplin cunoscute,dar se crede că atât factori biologici-predispoziția genetică sau schimburile hormonale ce au loc în sarcină ,la naștere și în perioada lactației sau în lipsa ei,cât și factori socioculturali pot fi responsabil.

Deși schimburile neuroendocrine incid în răspunsul nostru atât fizic cât și emoțional,cred că factori socioculturali sunt cei mai responsabili de instalarea depresiei.

Multe persoane sunt de părere că este o boală inventată pentru că nu prezintă o durere fizică.Ei bine ea există ,e documentată foarte puțin în rândul mamelor,poate atinge cuote inesperate și produce adevărate tragedii familiare.Studiile arată că nu este o tulburare psihică, ci este consecința unor trairi de insecuritate materială sau afectivă a mamei.

Descoperită în stadiu incipient e poate fi tratată mult mai ușor cu suport afectiv și moral ,cu atenție ,susținere și multă dragoste din parte entornului apropiat.

Nu mă dedic să scriu sintomele si nici tratamentul din necunoștință, dar vreau să vă îndrum pe voi să căutați că există destul material care documentează această boală.

Dacă crezi că tu suferi de această boală sau cunosti pe cineva apopiat care ar putea avea nevoie de ajutor te rog să apelezi la un specialist.Nu este o rușine,nu înseamnă că ești o mama diferită, este doar un strigăt de ajutor al corpului!

Concluzie stimată doamnă vip si toate persoanele care gândiți ca ea…să spui că depresia postnatală e inventată este din punctul meu de vedere echivalentul a „nu lua copilul în brațe ca plânge de alintat că are deja 3luni

„.E doar părerea mea iar dacă tu ai o altă părere te invit să comentezi!

O zi răcoroasă si în bună companie!

(Poză preluată)

2 gânduri despre „Depresia postnatală-imaginea întunecată a maternități

  1. si eu am.fost norocoasa din acest punct de vedere dar cred ca persoanele care traiesc aceasta depresie exista si sunt mai multi factori decisivi care contribuie la.instalarea ei…fie.nu au rabdare, fie li se pare ca viata nu o sa mai fie la fel, sau nu au sprijin moral din partea sotului sau a persoanelor apropiate…

    Apreciat de 1 persoană

  2. Aveți dreptate,sunt de părere că un sprijin și un bun suport moral la timp ar spulbera multe din inseguritățile care cred că le simte orice mamă și care duc de multe ori la depresie.
    Vă mulțumesc pentru comentariu!
    Un salut!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s