DESPRE BEBE

Copii independenți….adulți sănătoși!

Salutare simpaticilor!
Un copil independent este un copil cu rezervorul emoţional plin, este o fiinţă care se simte iubită şi acceptată.” ~Ross Campbell

După o mică absență motivată😉am revenit pe blog,în forță și cu noi îngrijorări.Azi vreau să scriu despre independența la copii…din motive lesne de înțeles…

Evident ,în cazul meu e un pic devreme să vorbesc de independență la 4 luni cât are minunea mea,ar fi o dezvoltare anormală ,dar cu privirea aruncată spre viitor,și cu dorința de a crește un copil sănătos ,fizic și emoțional m-am documentat destul și împart cu voi .

În primul rând trebuie să facem diferența între independență și separarea de părinte,care nu este neapărat un lucru bun,și să știm, când stabilim o anumite expectativă, că este cât mai reală. Atunci când încurajăm independența copiilor, și avem anumite aștepări, este nevoie ca aceste așteptări să fie adecvate vârstei copilului.

Am auzit de nenumărate ori,părinți care,din dorința de a crește un pui independent,are anumite obiceiuri, mai mult sau mai puțin sănătoase ,cum ar fi:

•lăsatul copilul să adoarmă singur de la o vârstă foarte mică,

•lăsatul copilului să se joace singur

  • plânsul până obosește
  • impunându-i un program de somn/ joacă/ alimentatie extrem de strict, care mai degrabă corespunde nevoilor lor decât ale copilului.

Dragi mămici,toate aceste obiceiuri nu fac decât să crească nivelul de stres al copilului și să aducă ,în loc de independență, o serie de frustrări și emoții negative ,foarte dăunătoare dezvoltării armonioase.

Experții sunt de părere că,doar două lucruri există care îi fac pe copii să fie independenți:

1.Satisfacerea nevoiilor lor emoționale:

Din statistici rezultă că atunci când ne forțăm copiii să fie independenți emoțional, nu îi face decât să devină și mai dependenți de noi iar când nu le satisfacem nevoile emoționale, ei vor căuta mai târziu să și le satisfacă în grupul lor de prieteni, dezvoltând față de aceștia un atașament de multe ori nesănătos.

Un copil care simte că mama și tata este acolo pentru el când are nevoie, se simt în siguranță. Odată ce copiii știu că suntem disponibili, pot fi mai independenți și se pot concentra asupra celorlalte sarcini care îi ajută în dezvoltarea lor.

2.Încurajarea independenței fără să-i obligăm
Când îi lăsăm pe copiii noștri să facă alegeri potrivite vârstei lor, aceștia se simt puternici! Atunci când le permitem să aibă controlul asupra aspectelor vieții lor acolo unde este cazul, încurajăm, de asemenea, independența lor în curs de dezvoltare.

Acest proces trebuie să înceapă devreme ,în jurul vârstei de 12 luni.Sentimentul de susținere din partea noastră este ceea ce îi ajută pe copii să-și dezvolte competența și încrederea, care este începutul independenței lor.

În concluzie ,tot ce trebuie să facem ca să avem copii independenți și niște viitori adulți responsabili este să le fim alături ,fără să îi obligăm să facă lucrurile mai repede decât sunt pregătiți,să le dăm voie să greșească,să le stabilim rutine , reguli clare și simple care să le ghideze comportamentul. Să ne facem timp mereu pentru ai învăța lucruri noi,să le satisfacem nevoia de libertate și spațiu personal,să nu apelăm la pedepse fizice sau verbale și să ne amintim mereu că copii fac ce văd nu ce li se spune,deci să încercăm să predicăm cu exemplul.
Independenţa este o stare naturală spre care tind toţi copiii. Singura condiţie este să avem încredere în ei şi să îi lăsăm să descopere lumea din jurul lor.

Dacă ai ceva de aportat ,poți comenta.

Dacă ți-a plăcut articolul ,poți să ne urmărești!

Pe curând!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s